׳¦׳׳˜

הידעת? הדפדפן שהינך גולש ממנו אינו עדכני

הדפדפן שהינך גולש ממנו אינו עדכני ויתכן שהאתר אינו יעבוד בצורה טובה. הדפדפנים הנתמכים באתר הם:

לחץ על האיקונים למעבר לדף ההורדה של הדפדפן

סגירת חלונית אל תציג בשנית

בסגירת החלונית תועבר/י לאתר מותאם לדפדפן ויתכן כי חלק מהאתר לא יעבוד בצורה מיטבית

שימור זני הגפנים העתיקים של ארץ ישראל ואיתור הזנים המתאימים לייצור יין איכותי

הדפסה דוא

logo mop

שימור זני הגפנים העתיקים של ארץ ישראל ואיתור הזנים המתאימים לייצור יין איכותי


 

אלישיב דרורי, טובית רוזנצויג, זהר עמר, יצחק חביב, ישי נצר,  ערן הרכבי


מקום המחקר:סקר כלל ארצי, המעבדה למיקרו ויניפיקציה ואנליזת יין באריאל

 

הצגת המחקר: גידול הגפן לייצור יין בארץ ישראל עבר תהליך של דיכוי הדרגתי במעבר מהתקופות הקלאסיות ועד לעת החדשה, במהלך מאות שנות שלטון האסלאם ובעיקר בתקופת שלטונם התקיף של השליטים הממלוכים (מאות 15-13 לסה"נ).

 

המשך תהליך התאסלמות תושבי הארץ גם בתקופה העות'מאנית, במשולב עם חדירת הפילוקסרה לאזור בסוף המאה ה-19 והשמדת רבים מהכרמים הנטועים במין V. vinifera גרמו כנראה לצמצום חלק מתפוצתם של זנים אלה בתרבות החקלאית המקומית.

 

בתיעוד שנעשה במחצית הראשונה של המאה ה-20 אופיינו כ-30 זני ענבים מקומיים מרחבי הארץ (כולל עבר הירדן וסוריה): לבנים ושחורים. חלק קטן מזנים אלה עדיין גדל בארץ ישראל בהיקף מצומצם במגזר הערבי. פרטים בודדים של זנים אלה גדלים בכרמים ובגינות של אנשים פרטיים ובחלקות שימור, כמו חלקת נווה יער שבגליל התחתון וחלקת הסטאף שבהרי ירושלים.

 

מטרות המחקר וחשיבותו: עריכת סקר נרחב של זני הענבים המסורתיים ששרדו בימינו בישראל, אפיונם הגנטי והאמפלוגרפי ותיעוד שלהם. יצירת מאגר של כל הזנים בחלקת הסטאף ובחלקה מקבילה בשומרון. איתור ואפיון של זנים מקומיים המתאימים לייצור יין.

 

תוצאות: הסתיים ביצוע סקר לאיתור ואיסוף זני הגפן המסורתיים המצויים בחלקות מסחריות ובאוספים, והצלבתם עם שמות זנים ותיאורם כפי שמופיעים בספרות. על פי איחוד הממצאים עולה, כי קיימים כ-50 זנים בעלי שם ידוע, חלקם בעלי שמות דומים ונרדפים או שמות עיקריים זהים בתוספת שם המקום כדוגמת דבוקי מסריק ודבוקי ערוב. ייתכן מאוד כי בבירור הגנטי יתברר כי חלק מזנים אלו הִנם זהים. מתוך קבוצה זו, עבור 38 זנים אספנו חומר צמחי והפקנו DNA.

 

במקביל, במהלך הקיץ אספנו כ-30 זני גפן מאזורי בר, ובהם כעשרים המתאפיינים בענבים שחורים וקטנים, הצוברים רמות סוכר גבוהות, ונראה באופן ראשוני כי הִנם מתאימים ליצור יין. מתוך קבוצה זו בחרנו 5 זנים שמהם בצרנו ענבים (מגפנים הגדלות בר), ומהן הופק יין ניסיוני במעבדה למיקרו ויניפיקציה שבמו"פ. יינות אלו מאופיינים ברמת פוליפנולים ואנטוציאנינים גבוהה ובארומות מיוחדות.

 

מזנים אלו נלקחו עלים והופק DNA לצורך אנליזת מיקרו-סטליטים לזיהוי זהות-קרבה לזנים אחרים. תהליך זה בעיצומו.

 

עדכון אחרון ב-רביעי, 29 יוני 2016 14:55
 

 

ברוכים הבאים לאתר אוניברסיטת אריאל בשומרון לכל צורכי הנגישות יש ללחוץ על כפתור הנגישות למעלה