סמינרים מחלקתיים – המחלקה ללימודי המזרח התיכון

סמינר מחלקתי

הסמינר המחלקתי של המחלקה ללימודי המזרח התיכון ומדעי המדינה נועד להפגיש את סגל המחלקה ואת תלמידיה, בעיקר מקרב הסטודנטים המצויים בשלבי הסיום של לימודי התואר הראשון, עם חוקרים מתחומים שונים באקדמיה. כמו כן משולבים בסמינר המחלקתי מפגשים עם אישים מתחומים המשיקים לאלו הנלמדים במחלקה, כגון תקשורת, פוליטיקה, צבא וביטחון. נוסף על כך, מועברים חלק מן המפגשים על ידי המרצים במחלקה, כדי לשתף את הסטודנטים ואת הסגל במחקריהם האקדמיים.

להלן תכנית ההרצאות בסמינר המחלקתי לשנת תשע"ט.

הסמינר מיועד לסגל המחלקה, ליו"ר ולסגן יו"ר מודל האו"ם ו-I.DO.IL, לתלמידים מצטיינים ולעוזרי המחקר. הנוכחות בו היא חובה.

מרצים שהתארחו בתשע"ד

אלוף יאיר נווה – צה"ל, המכון למחקרי ביטחון לאומי INSS – צה"ל כקטר חברתי בישראל

ד"ר שאול ברטל – אוניברסיטת בר-אילן – קווים משותפים ושונים בין ארגוני טרור פלסטיניים

ד"ר (עו"ד) גדעון אביטל אפשטיין  – מכללת סמינר הקיבוצים – "7 נרטיבים ו-3 שמות מחפשים ניצחון ב-73".

מרצים שהתארחו בתשע"ג

ד"ר קובי מיכאל – המשנה למנכ"ל המשרד לנושאים אסטרטגיים – בניית "שלום חיובי" – חזרה לבסיס הסכסוך הישראלי-פלסטיני.

מרצים שהתארחו בתשע"ב

דר' פיטר ברקוביץ'– עמית מחקר בכיר במכון הובר שבאוניברסיטת סטנדפורד, שם הוא עומד בראש וועדות אקדמיות ויישומיות לקידום היבטיה החוקיים של הדמוקרטיה הליברלית.כתב וערך מספר לא מבוטל של ספרים ומאמרים בתחומי התמחותו – מדע המדינה ומשפטים.  נושא הרצאתו היה "מלחמתה של ישראל בזירה המשפטית הבינלאומית"

פרופ' אופירה סליקטר– פרופסור למדע המדינה באוניברסיטת גראץ' קולג', פילדלפיה.היא מתמחה בהבנת כשלונות מודיעניים וכתבה תשעה ספרים ועשרות מאמרים בנושא. היום היא חוקרת את האופן שבו מוצגת מדינת ישראל בקמפוסים בארה"ב. הסטודנטים נהנו מהרצאתה בנושא: הסכמי אוסלו- מתכון להצלחה שהוחמץ או שמא, כישלון ידוע מראש?

מרצים שהתארחו בתשע"א

ד"ר אייל לוין , מרצה במחלקה, שדיבר על נושא הדוקטורט שלו העוסק בגורמים החברתיים לפטריוטיות

פרופ' אברהם בן צבי ,מהמחלקה למדעי המדינה באונ' חיפה ,שדיבר עם צאת ספרו החדש העוסק ביחסי ישראל-ארה"ב.

פרופ' ג'פרי אלדרמן – פרופסור לפוליטיקה והיסטוריה מודרנית באוניברסיטת בוקינגהם בבריטניה. הוא מומחה להיסטוריה של בריטניה, היסטוריה של יהדות בריטניה ולפוליטיקה של מערב אירופה. מאמריו בנושאים אקטואליים מתפרסמים בעיתונות הבריטית לעיתים קרובות. בשנה זו הצטרף לסגל המחלקה וכרגע נמנה בין חברי הסגל. בהרצאתו דיבר על מצבה ומעמדה הפוליטי של מדינת ישראל בקמפוסי האוניברסיטאות באירופה.

מרצים שהתארחו בתש"ע

• דר' משה ברנט, מחבר הספר "עם ככל העמים – לקראת הקמתה של רפובליקה ישראלית" שהרצה על הרעיונות המרכזיים בספרו.
• תא"ל (מיל) אמנון סופרין, מבכירי קהיליית המודיעין בישראל, שהרצה בנושא אותו הוא חוקר בימים אלו באוניברסיטת חיפה – תהליכי קבלת ההחלטות בארה"ב במהלך המלחמה בוייטנאם.
• מר רוני שקד, מוותיקי העיתונאים המסקרים את המתרחש בעולם הערבי, שתיאר את עבודת הדוקטורט שלו והתמקד בהבדלים, הנוגעים לסכסוך הישראלי-ערבי, שבתפיסות העולם של החמאס ושל אש"ף.
 מר דניאל נבו, שגריר ישראל בירדן, שתיאר את מערך היחסים הסבוך בין שתי המדינות ואת התהליכים החברתיים הפנימיים המתרחשים בשנים האחרונות בחברה הירדנית.
• מר גדי חיטמן ממשרד ראש הממשלה, שתיאר את עבודת הדוקטורט שלו העוסקת בתנאים המעודדים היווצרות של אלימות פוליטית